اهمیت واکسیناسیون و درمان ضد انگلی درگربه و برنامه واکسیناسیون  

گربه نیز مانند انسان در طبیعت با  بیماری های کشنده ای دست و پنجه نرم میکند و همانطور که ما کودکان خود را واکسینه میکنیم، گربه ها نیز برای در امان ماندن از این بیماری های کشنده نیاز به واکسیناسیون مرتب دارند. 

حتی اگر گربه در یک محیط بسته مثل خانه است، باز هم مهم است که واکسیناسیون برای او انجام شود، زیرا بسیاری از بیماری ها از طریق هوا منتقل می شوند و می توانند به راحتی از طریق یک پنجره باز یا حتی توسط دست یا کفش شما به گربه ها انتقال یابند. همچنین ریسک اینکه گربه شما به صورت ناگهانی از منزل بیرون برود، نیز همیشه وجود دارد. 

با توجه به کشنده بودن این بیماری ها، انجام واکسیناسیون سالیانه اقدامی ضروری محسوب میشود. 

اما نکته مهم انجام به موقع و درست واکسیناسیون است. گربه هایی که از شیر مادر تغذیه میکنند معمولا برای مدت کوتاه یک ماهه از ایمنی منتقل شده از مادر استفاده میکنند و به همین دلیل اغلب مرگ و میر گربه ها بعد از جدا شدن از مادر یا از شیر گرفته شدن اتفاق میافتد.  گربه های بدون مادر از بدو تولد مستعد بیماری های خطرناک هستند. 

نکته مهم این هست که در بچه گربه ها تا زمانی که واکسیناسیون کامل نشده (بعد از تزریق هر سه یا چهار دوز واکسن) هنوز ایمنی کافی ایجاد نشده و به همین دلیل نباید تا زمان تکمیل واکسیناسیون بدون رعایت نکات بعداشتی از منزل خارج شوند و در مراجعه به کلینیک ها هم حتما موارد بهداشتی و استفاده از زیرانداز یک  بار مصرف رعایت شود.

واکسن های موجود در ایران برای گربه ها به قرار زیر است:

واکسن 3 گانه : واکسیناسیون علیه پن لوکوپنی، کلسی ویروس و هرپس ویروس

واکسن 4 گانه :واکسیناسیون علیه پن لوکوپنی، کلسی ویروس و هرپس ویروس و هاری

واکسن هاری 

برنامه واکسیناسیون گربه

6-9 هفتگی: در گربه های بدون مادر از 6 هفتگی و در گربه  هایی که شیر مادر میخورند اولین واکسن از 8 هفتگی تزریق میشود.

10-13 هفتگی: نوبت دوم واکسیناسیون یک ماه بعد از نوبت اول می باشد

14-17 هفتگی: واکسیناسیون علیه بیماری هاری و نوبت سوم واکسیناسیون سه گانه که یک ماه بعد از نوبت دوم میباشد. این نوبت به خصوص در گربه هایی که از شیر مادر تغذیه کرده اند باید حتما تزریق شود 

 برنامه واکسیناسیون گربه های بالغ:

هنگامی که گربه به بلوغ رسید، و تمامی واکسن های خود را نیز دریافت کرده بود، دامپزشکتان می تواند یک برنامه واکسیناسیون مخصوص گربه بالغ برایش تنظیم کند. این برنامه واکسیناسیون شامل تکرار منظم یادآورهای واکسن است. این یادآورها دقیقا همان واکسن هایی هستند که در دوران بچگی تزریق شده اند.

 وقتی گربه ها برای ویزیت یک سالگی به کلینیک می آیند، یادآور واکسن علیه پن لوکوپنی، کلسی ویروس و هرپس ویروس و هاری  برای آنها تزریق می شود.

اهمیت دوزهای یادآور سالیانه:

دوام ایمنی واکسن ها در گربه های مختلف متفاوت است ولی به طور میانگین نباید بیش از یک سال فاصله بین دو نوبت واکسن باشد زیرا افزایش فاصله باعث کاهش ایمنی شده و ما در کلینیک به وفور با گربه های بالغی موجه هستیم که به دلیل تاخیر در واکسیناسیون دچار این بیماری های کشنده میشوند.

عوارض واکسیناسیون

دقیقا مثل واکسیناسیون در انسان ها، علائمی که به صورت خفیف بروز می کنند قابل چشم پوشی هستند. بیشتر واکنش هایی که دیده می شوند، در حد خفیف هستند و بعد از 24 ساعت معمولا علائم برطرف می شوند. اگر علائمی مانند تورم صورت، استفراغ یا بی حالی مشاهده کردید، حتما با دامپزشکتان مشورت کنید. تورم در محل واکسن به صورت گلوله سفتی زیر پوست نشانه موثر بودن واکسن هست و اغلب بعد از 1-1.5 ماه خود به خود رفع شده و نیاز به درمان ندارد.

درمان ضد انگلی

اهمیت درمان ضد انگلی بیشتر حفظ سلامت انسانهایی هست که با گربه در ارتباط هستند. گربه ها درست مثل کودک 2-3 ساله مستعد ابتلا به انواع انگلهای گوارشی و پوستی هستند. برخی از این انگل ها قابل انتقال به انسان هستند وبه همین دلیل باید حداقل هر سه ماه یک بار و نیز بعد از مواجه شدن با شرایط آلوده کننده (مثل مسافرت، ، شکار کردن، گردش در باغ، جنگل و ساحل و پانسیون) ضد انگل خوراکی و تزریقی و در صورت نیاز پوستی دریافت کنند. 

درمان کرم قلب

کرم قلب یک بیماری انگلی خونی هست که توسط گزش پشه های معمولی به سگها و گربه ها منتقل میشود. نکته مهم در بیماری کرم قلب این هست که از زمان ورود میکروفیلرها (نوزادان کرم در بدن پشه) به خون سگ یا گربه به مدت 3-5 ماه زمان طلایی برای درمان با داروهای ضد انگل تزریقی یا آیورمکتین خوراکی وجود دارد ولی پس از گذشت این زمان و بالغ شدن کرم ها، دیگر امکان درمان با این دارو نبوده و برای درمان نیازمند داروهای بسیار گران قیمت و کمیاب و یا درمان جراحی و خارج کردن کر ها از قلب خواهد بود. 

به همین دلیل حتما اطمینان حاصل کنید که دامپزشک در هر نوبت درمان ضد انگلی از داروی تزریقی نیز استفاده کند و یا از ترکیبات خوراکی حاوی آیورمکتین استفاده شود.