تغذیه و نگهداری از جغدها و پرندگان شکاری    

جغدها به راسته بوفیان (Strigiformes) تعلق دارند . این پرندگان دارای صورتی مسطح و چشمانی درشت می‌باشند. پرهای بسیار نرم و پر پشت دارند. پرواز آنها بدون صدا انجام می‌شوداین پرندگان گردن کوتاهی دارند. گوشهای راسته بوفیان از پرهایی که تغییر شکل یافته است پوشیده شده است و نسبت به گوش سایر پرندگان بزرگتر استاین جانور سری بزرگ و پهن دارد و انبوهی از پر به شکل یک نعلبکی، دور چشم‌هایش را می‌پوشاند. چشم‌های جغد بزرگ هستند و مثل انسان، درست در قسمت جلوی صورتش قرار گرفته‌اند؛ در حالی که چشم‌های پرندگان دیگر در دو طرف سرشان قرار دارد. البتّه جغد نمی‌تواند مانند انسان‌ها، چشم‌هایش را حرکت دهد و به اطراف خود نگاه کند. این جانور برای دیدن اطراف، باید سرش را بچرخاند.چشمهای جغد بسیار حساس است و حتی در نور خیلی کم می‌تواند ببیند. بعضی از جغدها دارای چنان قدرت شنوایی هستند که می‌توانند یک طعمه را در تاریکی مطلق تشخیص دهند جغدها در همه قاره‌ها به استثناء قطب جنوب مشاهده شده اند.

جیره غذایی:

برخلاف پرندگان شکاری، جغدها شب ها شکار می کنندبعضی از جغدها، جانورانی مثل موش و موش صحرایـی می‌خورند. جغدهای بزرگ‌تر، خرگوش، سنجاب و سمور را هم شکار می‌کنند. برخی از آن‌ها از حشرات و پرندگان کوچک تغذیه می‌کنند. برخی هم با ماهی‌گیری شکم خود را پر می‌کنند. این دسته از جغدها توی آب‌های کم‌عمق شیرجه می‌زنند و با چنگال‌های تیزشان، ماهی‌ها را به دام می‌اندازند.  

جغد شب ها به دور از هر نوری باید قرار گرفته شود. و هنگام تغذیه باید تنها باشد.عذای اصلی جغدها موش آزمایشگاهی و یا لاشه کامل مرغ است فقط اگر به لاشه کامل دسترسی نداشتید می توانید به مدت محدود از گوشت گاو و یا گوشت مرغ خام استفاده کنید. درصورت ادامه این جیره غذایی غلط،پرنده دچار کمبودهای تغذیه ای شدید می شود که کشنده هستند(حتی دز مصرف یک تا دو ماهجغد معمولا شکار خودش را به کمک منقار نیرومندش تکه‌تکه می‌کند و می‌خورد. اگر شکار کوچک باشد، جغد آن را درسته قورت می‌دهد و سپس پرها و فلس‌های طعمه را که قابل هضم نیستند، با حالتی شبیه به سرفه بیرون می‌اندازد.

به هیچ عنوان از غذاهای زیر استفاده نشود:

*موش وحشی مگر اینکه مطمئن باشید هیچ مرگ موشی نخورده است.

*کبوترهای وحشی که معمولا حاوی ویروس های کشنده پرندگان هستند کهمی توانند به جغد انتقال دهند.

*لاشه خرکوش چون بیش از حد بزرگ است و تکه های استخوانی تیز آن باعث پارگی دستگاه گوارش جغد و مرگ جغد می شود.

*حیواناتی که به ضرب گلوله کشته شده باشند زیرا یک مقدار کم سرب موجود در گلوله نیز می تواند سبب مرگ جغد شود.

*غذاهایی که بیش از 3ماه فریز شده باشند هیچ ارزش غذایی برای جغد ندارند.

*غداهای منجمد یا نیمه منجمد و یا دوبار منجمد شده را به جغد ندهید.

بهترین غذا برای جغد ها جوندگان کوچک پرورشی هستند ولی در صورتی که تصمیم داشتید غذای خانگی استفاده کنید باید از کلینیک دستورتهیه غذای مناسب را اخذ کنید زیرا گوشت خالی نمیتوانم نیازهای تغذیه ای پرندگان شکارچی را تامین کند.

طول عمر و رفتارشناسی

جغد های بزرگ شاخدار می توانند تا بیش از 30 سال عمر کنند و گونه های کوچکتر نیز حدودا 10 سال عمر می کنند پس برای نگهداری از جغد باید یک برنامه بلند مدت خوب داشته باشید.محیط شلوغ باعث کم اشتهایی جغد می شود در طول روز باید در جای نسبتا تاریک و آرام قرار گیرند زیرا ذر طول روز می خوابند. و شب ها به دور از هر نوری قرار گیرندو به علت بینایی قویی از هر فاصله ای شما رو حس می کندجغدها لانه نمی‌سازند. آن‌ها جایـی را به عنوان لانه انتخاب و در همان‌جا زندگی می‌کنند. سوراخ‌های موجود در تنه‌ی درختان، غارها، انبارهای قدیمی و خراب و لانه‌های زیرزمینی، از جاهایـی است که این پرندگان برای زندگی برمی‌گزینندپرنده نر، غالبافقط یک همسر اختیار می کند. پرنده ماده در ماه فروردین تا اردیبهشت بین 2 تا 18 تخم ( عموما’ 4 تا 7 تخم ) می گذارد که باید بین 29 تا 34 روز روی آنها بخوابد. پرنده نر در این مدت برایش غذا می آورد و در نهایت هر دو پرنده به اتفاق از جوجه ها مراقبت می کنند که می تواند 2 تا 3ماه به طول انجامد. تولید مثل در این پرندگان، سالی یکبار اتفاق می افتد و جغد ها در یکسالگی به بلوغ جنسی می رسند.

بیماری ها

بیماری های ویروسی مثل نیوکاسل و آنفولانزا جغد را نیز درگیر میکند. استفراغ تب و اسهال در اثر باکتری سالمونلا در جغد شایع است. باید مدفوع جغد هر 6 ماه یکبار توسط دامپزشک متخصص مورد آزمایش قرار گیرد تا مشکلات سلامتی و بهداشتی آن بررسی شود.با دیدن هر یک از علائم بی حالی، بی اشتهایی، تغییر رنگ و یا قوام مدفوع، آبریزش از بینی و یا چشم، مشکلات پاها، ریزش و یا کندن  پرها،خارش بدن  با دامپزشک متخصص تماس گرفته شود.

 

اشتباهات متداول در مورد حیوانات خانگی

 

 

علاوه بر ویزیت حضوری در کلینیک، میتوانید از ویزیت آنلاین کلینیک دامپزشکی دکتر مکرم استفاده کنید

به این منظور در واتس آپ با شماره ۰۹۰۳۴۴۴۳۷۵۲  و یا در اینستاگرام کلینیک دامپزشکی پیام بدید

Instagram: @pet_clinic_drmokaram

دامپزشکی غرب تهران دامپزشک خوب کلینیک دامپزشکی غرب تهران بیمارستان دامپزشکی خوب بیمارستان دامپزشکی غرب تهران بیمارستان دامپزشکی تهران کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی غرب تهران، کلینیک دامپزشکی جنت آباد، کلینیک  دامپزشکی ستاری